Със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов от 2 септември 2013 г. за директор на Агенция "Митници" е назначен Кирил Желев, съобщиха от МФ.

Кирил Желев е роден през 1949 г. в град Ямбол. Има висше образование по специалността "Финанси" и дългогодишен опит във финансовата сфера. Бил е народен представител в Седмото Велико народно събрание, в Тридесет и шестото и Тридесет седмото Народно събрание, където е и председател на Комисията по бюджет и финанси. От септември 2007 г. до май 2009 г. е заместник-министър на финансите с ресор данъчна политика и приходни администрации. От май 2009 г. до юли 2010 г. е член на Комисията за финансов надзор. Последната заемана от него длъжност е началник на кабинета на депутата в Европейския парламент Кристиян Вигенин.

БГНЕС припомня, че министърът на финансите Петър Чобанов освободи от длъжност директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов на 22 август 2013 г. Ваньо Танов стана директор на Агенция "Митници" на 6 август 2009 г. след идването на власт на ГЕРБ след изборите. Директорът на митниците бе замесен в скандал с изтекъл запис на телефонен разговор с вече покойния Мишо Бирата. Скандалът стана известен като "Ало, Ваньо".

Тези разговори изтекоха в медийното пространство през януари 2011 г. и предизвикаха огромен скандал. В записите ясно се чува как Борисов нарежда на Танов да спре проверката на митничарите. "Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал (на Михов - бел. ред.), че няма да го закачам - няма да го закачам", са част от репликите. В разговора бе намесено и името на бившия финансов министър Симеон Дянков. "Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене", обясняваше Танов на премиера.

Изтеклата в медиите история с Мишо Бирата предизвика проверка от прокуратурата, което беше прекратена. Две години и половина по-късно – на 19 юли 2013 г. прокуратурата възобнови разследването по скандала "Мишо Бирата", в който главни действащи лица бяха бившият премиер Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и ексшефът на митниците ген. Ваньо Танов.

Този път ще се проверява дали Борисов не е пречил на митническата проверка срещу пивоварната "Леденика", собственост на покойния бизнесмен Михаил Михов, и дали има данни за търговия с влияние. Това съобщил зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. На практика това означава, че Борисов може да се окаже обвиняем по една от двете точки, ако прокуратурата му поиска имунитета и той бъде свален. Досега разследващите търсеха само виновния за изнасянето на записите от разговорите между Борисов и Танов, направени със специални разузнавателни средства, в които експремиерът нарежда да се спре митническа проверка срещу пивоварната, защото така е обещал.

Преди да оглави митниците Танов бе директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР от 2005 до 2007 г., когато подаде оставка. Според запознати по негово време в митниците контрабандата е придобила особено големи размери. В България се губят 1,5 млрд. само от контрабанда на цигари, включително и по времето на ГЕРБ, каза бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.