Трупането на килограми след отказването от цигарите почти винаги е задължително. 8% от бившите пушачи качват средно по 7 кг. Това обаче не зависи от храненето: човекът може да приема същите калории (или дори по-малко) и все пак да напълнее.
Лекари от университетската болница в Цюрих обясниха на какво се дължи качването на килограмите след отказването от никотина. Те смятат, че причина за това са стомашните бактерии.
В продължение на 9 седмици изследователите събирали образци от генетичен материал от бактерии, живеещи в стомасите на 20 души.
Сред тях петима изобщо не пушели, петима били пушачи и продължавали да пушат през цялото изследване, а останалите също пушели, но седмица след началото на експеримента прекратили вредния навик.
При постоянните пушачи и тези, които не пушели, съставът на микрофлората се променил слабо за тези девет седмици. Което не може да се каже за отказалите цигарите - при тях започнали да доминират бактериите от група Proteobacteria и Bacteroidetes, а групите Firmicutes и Actinobacteria изчезнали от стомаха.
Всичко това било съпровождано с увеличаване на теглото - опитите за отказ на цигарите добавили на участниците в експеримента средно 2,2 кг. И това при положение че храненето им останало без промяна.
Както пишат авторите в интернет изданието PLoS ONE, тези две групи - Proteobacteria и Bacteroidetes, започват да доминират в стомаха при обикновеното пълнеене - когато Proteobacteria и Bacteroidetes били поставяни в стомасите на мишки, последните натрупвали тегло.
Тоест експушачите пълнеят не от промяна в храненето, а от промяна в стомашната микрофлора.
Защо се случва така, не е съвсем ясно - или пушенето само по себе си се намесва в екологията на микрофлората, или организмът, отвиквайки от никотина, започва да изисква много енергия, а след това в стомаха получават преимущество микробите, които помагат за получаването на повече хранителни вещества.