Папа Франциск шашна вярващите с изказванията си и заяви, че би покръстил извънземни, в случай че дойдат във Ватикана, съобщи британският "Индипендънт". "Кои сме ние, за да затваряме вратите си за когото и да било – дори за марсианци", каза папата.
В проповед, посветена на приемането и включването, светият отец припомни библейската история за покръстването на първите езичници. Той заяви, че католицизмът е църква на "отворени врати" и че християните трябва да приемат Светия дух, независимо колко "немислимо" и "невъзможно" изглежда.

Описвайки как според библейския текст апостол Петър бил критикуван от християните в Йерусалим заради общуването си с "нечисти езичници", Франциск заяви, че по онова време това също било немислимо.

"Ако например утре при нас пристигне група марсианци и заявят "Искаме да бъдем покръстени!", как ще постъпим"?", попита папата.

"Да, марсианци. Зелени, с дълги носове и големи уши, точно като в детските рисунки", заяви той, помолен да изясни думите си.

Франциск посочи, че в ранните стадии на своето развитие християните са срещали проблеми с отхвърлянето на "живото присъствие на Бог" във всичките му форми.

"Когато Бог ни покаже пътя, кои сме ние да кажем: "Не, Господи, не е мъдро. Не, нека го направим така", посочи още той.

На британски научен фестивал през 2010 г. един от астрономите на папа Бенедикт XVI също заяви, че би покръстил извънземно, "стига да поиска".

При все, че приема, че вероятността това да се случи е малка, астрономът заяви, че "всяко същество – независимо от това колко пипала има – носи душа".