Неизвестни нападатели са извършили покушение над „народния губернатор” на Луганск Валерий Болотов. Това съобщава ръководителят на неговия пресцентър Василий Никитин. По думите му Болотов е загубил много кръв, но към момента няма опасност за живота му. Покушението е станало днес преди обед. Болотов е пътувал с колата си, когато неизвестни започнали да стрелят по него.
Неизвестните засега нападали са направили засада край с. Изварино, на 60 км от Луганск. Бронежилетката е спасила Болотов, който е бил с двама охранители. Ранен е в рамото, разказва член на самоотбраната на Луганск пред lifenews.ru.

Лидерът на Луганщината се намира в частна клиника, няма достъп до него, съобщава „Интерфакс”. Според ръководството на Луганската република покушението над Болотов е отговор на киевските власти на референдума, състоял се на 11 май. По време на допитването по-голямата част от избирателите тогава гласува за отделение от Украйна.

„Ние не се боим от нищо. По този начин Киев няма да успее да ни изплаши. Обратното – така само потвърждава, че е против народа и лидерите, които стоят начело на протестното движение”, подчерта Никитин.

Той съобщи, че докато Болотов се лекува, неговата длъжност ще се заеме от заместника му Генадий Ципкалов. Той, припомни, че киевските власти са обявили награна от 1 милион долара за главата на Болотов и ги обвини за покушението.

Лидерът на Донецката народна република Денис Пушилин също е уверен, че покушението срещу Болотов е организирано от киевските власти. "Смятам, че това е поредната провокация на киевската хунта. Те правят последни опити да обърнат ситуацията в своя полза, а и да се оправдаят за грешките си пред "Десен сектор". Те разрушиха страната и я хвърлиха в страшна криза. Те извършиха толкова злини срещу народа и не се съмнявам, че той ще възстане в цяла Украйна и ще свали тази власт на хаоса", заяви Пушилин.