Издаването в Гърция на комиксите за най-популярната мишка в света Мики Маус и останалите герои на Уолт Дисни спира заради финансови проблеми. Това съобщи собственикът на изданията Христос Терзапулос на своята страница във Фейсбук.

Комиксите за Мик Маус излизат в Гърция от 1966. Издателство "Неа Актина" спря и вестник "Нюз", който излиза от ноември 2012. Заради кризата, която в Гърция продължава вече шеста година, хиляди компании се разориха. "За някои неща, като смени в правителството, девалвация на валутата и закриването на вестници и списания не се говори предварително. Решението за спирането на списанието не беше нито леко, нито внезапно. В продължение на много месеци ние се опитвахме да намерим изход, водихме преговори", написа издателят.

Терзаполус твърди, че до последния момент е имало надежда, че нещата ще потръгнат и ще продължи работа. "Издавахме списанието толкова добре, колкото ни позволяваха условията. И ще го възобновим, когато условията ни позволят", каза той, добавяйки, че конфиденциалността на преговорите не му позволяват да разкрие повече подробности.

"Но вие трябва да знаете, че решението да спрем делото на живота /почти 48 години/ не беше взето никак лесно", подчерта издателят.

Първият комикс за Мики Маус излиза в Гърция на 1 юли 1966. Това издание отдавна се е превърнало в библиографска рядкост. Издателството на Терзапулос е издало над 2400 комикса, с които са отраснали две поколения гърци.

"Мики Маус престана да говори гръцки", "Финансовата криза закри и Мики Маус", "Жертва на кризата" - това са само част от заглавията на вестниците. Десетки коментари са оставили и потребителите на социалните мрежи. "Много жалко. Тъжно е. Това е краят на цяла епоха. Израснали сме с тези комикси. Г-н Терзапулос, моля намерете изход", пишат почитателите на Уолт Дисни.