Властите в американския щат Калифорния ще създадат специални подразделения от лабрадори за борба с най-големите в света охлюви Ахатина, които заплашват земеделието.

Калифорнийските власти са събрали вече 128 хиляди охлюва, които могат да достигнат размерите на баскетболна топка и да нанесат сериозни щети на къщите, изяждайки съдържащия се в гипса и бетона калций.

"Лабрадорите отлично се справят със задачата да откриват гигантските охлюви. По тази причина внедряваме колкото е възможно по-бързо "четириногите технологии" в програмата за борба с тези вредители", заяви представител на администрацията.

Ахатината няма естествен враг, но кучетата могат да бъдат научени да ги надушват. Преди да бъдат пуснати на терен четириногите ловци ще преминават тримесечен курс на обучение. За борба с охлювите вече са отпуснати 6 милиона долара.

Гигантските охлюви достигат на дължина 30 см и тежат около килограм. Те се хранят с плодове и семена, раждат годишно до 1200 яйца. Ахатината е враг на земеделието и човешкото здраве, защото са носители на вируса на менингит. Предполага се, че в Калифорния те са пристигнали от Маями, където религиозна секта ги е използвала в своите ритуали.