70 000 млади балкански пъстърви бяха пуснати в наши планински реки. Рекордното зарибяване е извършено този уикенд, по инициатива на Риболовен клуб Балканка и голяма търговска верига. Акцията за нарастване на популацията от балканки е част от второто издание на кампанията „Дай шанс на Балканката!".

„У нас зарибяване в тези размери се случва за първи път. До момента такова количество риби не са били пускани във водоемите за един ден", обясни Алън Тюфекчи, председател на УС на Риболовен клуб Балканка.

Балканската пъстърва е най-бързо изчезващият вид в нашите планински реки. През последните години в реките на България се срещат все по-често видове пъстърва, които не са типични за нашите реки. Това са сивен, пъстърва с точки, нито една, от които не е червена, и така наречената американка или дъгова пъстърва. „Причината да ги има по нашите реки е, че балканката няма стопанско значение. Тя не наддава така както американката, например, и не се предпочита за отглеждане в рибовъдните стопанства. Там се отглежда дъгова пъстърва, която аз лично често сравнявам с бройлерите при кокошките. Стопанското й значение и вкусовите характеристики са абсолютно сравними както на домашно отглежданите кокошки и бройлерите", обяснява още Тюфекчи.