"Реформаторският блок няма да приема нови политически формации", заяви зам.-председателят на ДСБ Петър Москов в ефира на Нова телевизия. "До момента в него са влезли 10 партии. Той е отворена структура, но ние няма да вкарваме във формата на блока нови политически партии", добави още той.
Според Москов Реформаторският блок трябва да бъде първа политическа сила, защото целта му не е да се добере до властта. Смисълът на създаването на Реформаторския блок е радикално пренаписване на правилата, по които се движи държавата. Той призова за радикални реформи в съдебната система и системата за сигурност.
Москов потвърди подкрепата на Реформаторския блок за Протестната мрежа. Според него, тезите и каузите на двете формации съвпадат.
На въпрос за евентуална коалиция между Реформаторския блок и ГЕРБ той отговори, че двете формации са много различни. „За нас управлението на ГЕРБ има своите успехи в сферата на инфраструктурата, в сферата на договаряне на европейските фондове и, със сериозни завои и лъкатушене, поддържане на някаква разумна геополитическа ориентация на България. Във всички останали точки управлението на ГЕРБ за нас е неуспех", поясни Москов. Той смята още, че ГЕРБ не спазват принципите на демокрацията и свободата.
„Единственото общо поле за действие може да бъде тактическо взаимодействие по действия, които протестната мрежа може да изиска, по постигане на оставката на това правителство и бързи предсрочни избори", уточни Москов.