Скандалният бивш градски прокурор Николай Кокинов е уволнен не защото ме извършил нередно, а заради медийния отзвук на скандала в Банкя.

Това твърди в жалба до върховния административен съд неговата адвокатка Петя Милкова и иска ВАС да отмени най-тежкото дисциплинарно наказание, съобщава в. "Преса". Единственото доказателство срещу Кокинов било един незаконен запис на " личен" разговор между него и бившия премиер Бойко Борисов с участието на Мирослав Найденов.

Скандалът гръмна на 26 април, когата изтече запис от разговора между Борисов, Кокинов и Найденов в дома на бившия премиер в Банкя. В него Кокинов търси ходатайството на Борисов за издигане в кариерата и дава съвети на Найденов по висящите му дела. Най-скандалното от записа е, че Кокинов предава на Борисов резултатите от проверката на незаконното подслушване от Цветан Цветанов, преди тяхното официално оповестяване.

Кокинов бе уволнен дисциплинарно заради уронване престижа на професията. Всеки магистрат има "право на лични и социални контакти", посещението в дома на Борисов било "лично", а срещата с Мирослав Найденов там - "случайна", твърди адвокат Милкова като се позовава на обясненията на Кокинов и Борисов.

Престижът на съдебната власт е уронен, признава адвокат Милкова. Но "вредите са причинени не от личната среща, а от публично оповестената информация за евентуалното съдържание на тази среща", твърди още адвокатката на скандалния Кокинов.