Български граждани със сирийски произход се събраха пред сградата на Европейската комисия в столицата, за да отправят апел за незабавна международна намеса.

Няколко десетки души са на улица "Г.С.Раковски" 124, размахват сирийски знамена и български трибагреници. Те скандират и настояват Европейският съюз и САЩ да се намеси. Протестът е организиран от Асоциация на Свободна Сирия в България.

От Асоциация на Свободна Сирия в България заявяват: "На 21.08.2013 г. войските на сирийския режим са извършили мащабна атака с химически оръжия, включително нервнопаралитичен газ зарин, срещу цивилното население в покрайнините на столицата Дамаск. Около 1500 деца, жени и мирни невинни граждани бяха убити в резултат на това ужасяващо брутално масово клане, а стотици бяха ранени. Пред очите на света режимът убива собствения си народ и разрушава собствената си страна. Режимът не се спира пред нищо, използва дори деца като жив щит срещу опозицията и необикновени оръжия за масово унищожение. Това е геноцид и варварско поведение срещу народа. Управляващата хунта в Дамаск представлява реална опасност и застрашава световния мир и сигурност. Според агенцията на ООН за бежанците вече над един милион сирийски деца са били принудени да избягат от родината си като бежанци. По последни данни над 770 000 от тях са деца под 11 години. Броят на загиналите деца е над 7000. Над 3500 сирийчета, избягали извън граница без родителите си, се оказват потенциални жертви на тази световна криза на хуманността. Над 170 000 деца бежанци са получили психологическа помощ. Над 120 000 души са загинали досега, стотици хиляди са ранени, арестувани или безследно изчезнали. В момента броят на сирийските бежанци е над два милиона в съседните страни на Сирия и около пет милиона, които са били принудени да напуснат домовете си в самата Сирия".

Събралите се искат чрез влиянието на институциите бърза военна интервенция в Сирия от страна на международната общност начело със САЩ и ЕС, за да бъде свален сирийският режим и за да спаси Сирия, децата на Сирия и света от неминуемо световно бедствие.