Най-добрите рибари на пъстърва от цял свят ще си дадат среща този уикенд в България.

На 17 и 18 май в Асеновград ще се проведе 12-то световно първенство по улов на хищна риба от брега. Състезанието ще се състои на р. Чая в района на село Бачково. Първата свободна тренировка ще се проведе в петък (16 май) сутринта и ще бъде с продължителност 3 часа, а малко по-късно през деня – в 18:00 часа предстои и официалното откриване на световното първенство. Състезанието ще се проведе в 2 манша. Първият манш стартира събота в 9:30 и приключва в 13:30, а вторият в неделя също от 9:30 до 13:30ч. Официално първенството ще бъде закрито в неделя от 18:00 часа на централния площад в Асеновград. Участие в турнира са потвърдили отбори от 17 държави, като сред участниците са представители на Италия, в чийто отбор присъстват няколко световни шампиона, Русия, Словакия, Монголия и разбира се, България. Отборите са съставени от по 8 души.

Организацията на турнира е на отлично ниво, а организаторите са се постарали да предоставят чудесни условия за провеждането на световното – към момента в реката са зарибени над 1500 кг. пъстърва, а очакванията са да се зариби с още 2000 кг. "Много съм щастлив, че в България приемаме такъв форум. Искам специално да благодаря на Съюза на ловците и риболовците в България, както и община Асеновград за подкрепата. Искам също така да поздравя всички участници и да им пожелая късмет, нека се получи едно оспорвано състезание и най-добрите да победят." заяви гл. секретар на БФРС Валентин Симов.

Класирането в турнира е по отбори и индивидуално, а наградите и купите са осигурени от международната федерация по риболовни спортове.