В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани. Това е абсолютно недопустимо и виновниците трябва да бъдат посочени, и да понесат своето справедливо наказание.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС. Президентът призова парламента да направи това, което беше направо в много други европейски държави - да се посочат аргументите и да се прецени внимателно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, в която се намира регионът.

Българският парламент е длъжен да активира дебати, да се вземат отговорни решения, категоричен е Росен Плевнелиев.

Във връзка с възможността потокът от бежанци от Сирия към България да нарасне, държавният глава подчерта, че президентската институция прави всичко възможно и в правомощията й, страната ни да е подготвена. Той напомни, че вчера на заседанието на Съвета по сигурност към МС тази тема бе обсъдена, бяха отпуснати допълнителни средства за осигуряването на допълнителен капацитет в местата за настаняване на бежанци.

Държавният глава дойде в Рилската света обител, за да присъства на оглавяваната от патриарх Неофит панихида за 70-ата годишнина от смъртта на цар Борис Трети.

Дойдох в Рилския манастир и моето посещение тук е акт на уважение на един български държавник към друг български държавник. Това е и акт на хуманност към семейството и наследниците на цар Борис Трети, които за съжаление в близката история на България трябваше да понесат несправедливостта на оскверняване на семейната памет, каза Плевнелиев и допълни: Моето посещение в Рилския манастир със сигурност е и доказателство за принадлежност към християнските ценности, за хуманност и толерантност, за която толкова много искам България да бъде символ в регионален и световен мащаб, а не на конюнктурен реваншизъм и отрицание.