Украинците са в очакване на финален щурм срещу позициите на проруските сепаратисти в Славянск. Властите в Киев заявиха, че антитерористичните операции ще продължат до успешен край.
Министърът на вътрешните работи Арсен Аваков беше категоричен, че акциите в Източна Украйна не са спирали. Дори нещо повече, по думите му те вече са навлезли в последния си етап. Наблюдатели на събитията прогнозират, че този път битките ще са изключително кървави с много човешки жертви.

„Не сме прекратили операциите и няма причина да го правим. Сепаратистите тероризират населението в Донецка и Луганска област”, заяви той.

Обстрелът на покрайнините на Славянск с артилерия не спира. По думите на местни хора взривовете ехтят през няколко минути. Хората са изплашени. В имота на Евгени досега са паднали 5 снаряда. За щастие щетите не са големи.

„Страшно е! Особено, като ти казват, че това е финалният щурм!”, откровен е мъжът.

Сепаратистите обаче са убедени, че ще удържат позициите си.

„Украинската армия ще загуби много хора. Всяка улица, всяка къща ще се отбранява. Дори и тези, които нямат оръжия ще се защитават. Ще хвърлят бутилки със запалителна течност, всичко ще пламне. Хората са доведени до крайност и знаят, че единственият им шанс да се спасят е като се отбраняват”, казва Юри.

Засега украинските части се въздържат да обстрелват жилищните райони на Славянск, въпреки че твърдят, че именно оттам сепаратистите ги обстрелват с тежко оръжие.

И двете страни разбират, че фронтално настъпление би означавало твърде много човешки жертви. Градът остава в напрегнато очакване.