Американската служба по храни и лекарства одобри проект за направата на нова протеза за хората с ампутирани ръце. Новата технология ще може да се управлява с човешките мисли, предава Daily Mail.

Протезата на бъдещето дори носи името „Люк“ вдъхновена от героя от сагата Междузвездни войни – Люк Скайуокър, който получава заместител на ръката си.

Протезата може да извършва множество операции с помощта на електро-миографични електроди, поставени в здравата част от ръката.

Сензори ще улавят електрическите сигнали от движенията на мускулите в горната част на крайника, а компютър в роботизиратана ръка дава команди за движението, което трябва да се извърши.

Ръката е устроена така, че да може да извършва всякакви задачи – като например взимане на яйца и зърна от грозде, което е доста трудна задача за обикновените протези. Хората, които са участвали в примерен експеримент с протезата са били в състояние да използват ципове и ключове, благодарение на обратна информация към истинската ръка под формата на вибрации. 90% от хората, която са опитали да боравят с нея се справят без проблем във всяка домакинска работа.

Изкуствената ръка е със същата форма и тежест като ръката на възрастен и се очаква да улеснява до голяма степен хората, които я използват.