Есемес измамите се отразяват отрицателно както на потребителите на мобилни услуги, така и на множеството дарителски кампании, целящи да съберат средства за животоспасяващи операции.

Това коментира Александър Балкански, експерт в областта на телекомуникационнните услуги.
Този вид измами се срещат изключително рядко, за разлика от телефонните, тъй като номерът на изпращача е лесно проследим, сумите са незначителни, а изплащането им става месец след потреблението, което минимизира злоупотребите, обясни той.
"Измамите чрез есемес провокират жертвите да се обадят или изпратят кратко съобщение на номер с добавена стойност. Целта на измамниците е да получат много на брой минимални суми от порядъка на 5-10 лева. За разлика от телефонните измами, тук се знае, че групата около организаторите е голяма, но пък сумите са малки", обясни Балкански.

Той препоръчва при съмнения в някое позвъняване да се провери текущата сметка на номерата, посочени от използвания мобилен оператор. Данните се актуализират на всеки 2-3 часа автоматично от билинг системите на оператора.

Предплатените карти се отчитат почти веднага, посочи експертът, който вече 13 години работи в телеком индустрията и участва в реализацията на повечето големи резвлекателни телевизионни и наградни проекти.

За съжаление, веднъж след като е проведен разговорът, или е изпратено съобщението, отчитането е налице и е почти невъзможно да се преустанови. Затова потребителите трябва да са много внимателни - да не звънят на непознати номера, да внимават на кого си дават телефонния апарат и да проверяват съмнителните източници, препоръчва експертът, който близо година е оперативен директор в българска компания за есемес разплащания, част от международен холдинг.
Александър Балкански посочи, че опитите за злоупотреби влияят негативно, нанасяйки удар по най-важното - доверието на клиентите в услугите, предоставяни чрез този метод. Според него малко се говори по темата и затова е необходима сериозна информационна кампания сред обществото, която да даде възможност на хората да вземат правилните решения.

Как да се пазим от подобни измами

Балкански съветва при получаване на покана за дарение чрез обаждане или есемес, първо да проверим дали номерът е национален, т.е. дали има код 00359ххххххххх, за да не бъде таксуван за скъпи международни разговори.
Ако номерът пък е за есемес и е кратък, при него тарифирането започва от 0,15 лв и достига до 5 лв. Това може лесно да се установи след бърза проверка в "Гугъл". Почти винаги кратките номера започват с 1ххххх и след като сте изпратили съобщение на такъв номер, след секунди получавате потвърждение за услугата, която сте ползвали - това може да е паркиране в Синя зона, дарение, гласуване за телевизионен формат и други.
Балкански разказа за последния нашумял опит за измама, който по думите му е доста заплетен и дори странен поради липсата на какъвто и да е финансов интерес от страна на изпращача на съобщенията.

"Ние се постарахме да го разнищим и анализираме, като включихме и колегите от офиса ни в Македония, тъй като номерът е 00389/77420096, където 00389 е кодът на Македония, а след префикса номерът е мобилен. Отговорът от македонския мобилен оператор е повече от изненадващ - те твърдят, че такъв номер не съществува. Печалби в случая биха се генерирали единствено от разплащания между мобилните оператори. Разходите, за съжаление, са основно за крайните клиенти, които позвънят обратно", обясни той.

Балкански посочи, че при съобщения със съмнително съдържание и искане за финансова помощ е добре да се обърнем към мобилния си оператор. Ако обаче става въпрос за сериозни казуси, като директни заплахи за живота Ви, изнудване, искане на откуп - обръщате се по най-бързия начин към МВР на телефон 112. Съответните органи ще вземат нужните мерки.