Млада жена от Пещера беше осъдена да заплати близо 20 хиляди лева заради клевета във Фейсбук, съобщи bTV. Присъдата е постановена от Районния съд в Пещера.
Осъдената жена била наета от фирма за почистване в Нюкасъл, собственост на българи, но по-късно напуснала по свое желание. Според ищците, по неизвестни причини тя ги набедила за измамници в публикация в социалната мрежа, като освен това ги обидила.

Версията на осъдената жена е, че обидите са написани от друг от фалшив неин профил във Фейсбук. Пред bTV адвокат Марин Марковски, чиято кантора защитава осъдената на втора инстанция коментира, че деянията в социалните мрежи са трудно доказуеми, защото единствената кореспонденция в интернет с ясен автор е тази с електронен подпис.

"През Фейсбук е по-трудно да се докаже, защото всеки може да генерира нечий профил или да използва чужд", коментира и адвокат Александър Кашъмов. По думите му в случаите, в които подсъдимият избере да се защитава по същество (т.е. че казаното от него е основателно) този проблем отпада.

Адвокат Марковски използва случая, за да насочи вниманието към друг проблем – в новия Наказателен кодекс отпадат лишаването от свобода като най-тежко наказание за обида или клевета, като се заменя с глоба. "Има психопати, които са готови да си плащат", подчерта той.