Намирам, че да се водят медийни престрелки не е най-градивното, защото това само притеснява всички, изнервя и в крайна сметка не се постига нищо

Това каза бившият премиер Симеон Сакскобуррготски пред журналисти в коментар за вътрешнополитическата ситуация в страната. Той присъства на церемония в Музея на съобщенията, на която беше представена пощенска марка в памет на цар Борис III. Тази година се навършиха 70 години от смъртта на царя, който почина на 28 август 1943 г. На церемонията присъстваха още сестрата на Сакскобургготски Мария Луиза, съпругата му Маргарита Гомес Асебо и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Той разкритикува липсата на диалог между гражданското общество и институциите. "Да се вслушаш в идеите на другия, всеки да отстъпи по малко, мисля, че така се постигат много повече неща, отколкото с реплики-контрареплики, демонстрации-контрадемонстрации", изтъкна Саксккобургготски. "Обществото навсякъде е изправено пред изпитания и предизвикателства, не сме единствените, слава богу. Но намирам, че да се водят медийни престрелки не е най-градивното, защото това само притеснява всички, изнервя и в крайна сметка не се постига нищо", заяви бившият премиер. Според него всеки един трябва да се опита да допринесе с нещо добро. "Можете да си представите ефекта върху седем милиона души, които са готови да имат подобно поведение вместо всеки да гледа как да е последната дума и как да си наложи мнението", посочи той.

Според него щом има напрежение и нетърпимост и не се постига нищо, трябва да се направи нещо по-градивно. Сакскобургготски заяви, че не е имал намерение да взема страна с коментара си от миналата седмица за вътрешнополитическата ситуация в страна, а се е опитал да погледне обективно и с едно око към Запада, където има дадени неща, които не са приети. Той се надява да не се стига до криза, "защото сме европейци и цивилизовани хора".

Сакскобургготски изрази задоволство, че след толкова години на затъмнение и пропаганда против периода на цар Борис, днес беше валидирана пощенска марка с лига на неговия баща. "Намирам, че по повод 70-годишнината от смъртта му това е много балансиран акт и сме много благодарни", заяви той.

Бившият премиер коментира и темата за многобройните теории във връзка със смъртта на цар Борис III. "70 години тази тема не е решена и ще видим дали някой ден ще се появи някой архив. Засега са спекулации, теории, всяка си има своята стойност, но едва ли може да се каже като нещо окончателно", изтъкна Сакскобургготски.

На въпрос дали трябва да има почетна рота на гроба на цар Борис, той заяви, че никога не е ставало въпрос за рота. "Тя включва 100-120 души, което е извън всякакво въображение. Достатъчно е двама или четирима войници да застанат пред гроба и то осквернен гроб, защото не е оригиналният. Може би и там трябва да се замислят хората малко, че би имало символика в една демокрация да се държим като демократи, да има такава двойна почест. Мисля, че във всяка европейска страна би било повече от прието. Нека не го превръщаме в тема за инциденти и други екзалтации. Всички заедно, ако изтеглим тази каруца, ще се оправи ситуацията", каза още бившият премиер.