На днешния ден преди 33 години бе извършен атентатът срещу папа Йоан Павел Втори. Известно е, че за покушението бе набедена България, срещу която се разгърна не просто пропагандна война, но и истинска истерия дори на гражданско равнище от страна на тогавашния Запад.

Случвало се е българи, пътуващи или пребиваващи в Западна Европа да бъдат наричани "терористи".

На 13 май 1981 г. папата е прострелян на площад "Свети Петър" четири пъти и губи голямо количество кръв. За щастие е спасен. На местопрестъплението е арестуван извършителят Али Агджа от Турция, член на турската националистическа организация "Сивите вълци", която пък е свързана с тайната натовска организация "Stay Behind" ("Стой отзад"). Впоследствие пред следователите Али Агджа казва, че в атентата са замесени българските тайни служби, действащи по указание на Москва. Впоследствие Агджа ще се отрече от тази версия и ще предложи съвсем друга версия. Така или иначе неговите показания дават храна за лансираната "българка следа." Заради него през 1982 г. е арестуван и обвинен за участие в атентата българинът Сергей Антонов, представителят на тогавашния национален авиопревозвач – той е набеден, че бил координаторът на покушението.

Обвинения за съучастие в атентата са повдигнати и срещу още двама българи, които са служители в посолството ни в Рим – Желю Василев и Тодор Айвазов. Двамата успяват да се завърна в София, преди да бъдат арестувани.

При последвалия съдебен процес обвиненията срещу българите отпадат, а Сергей Антонов е освободен поради липса на доказателства. Наистина съдът не ги обяви за невинни, но формулировката "поради липса на доказателства" негласно бе приета като оневиняване от широката общественост в Европа. А и като опит на италианското правораздаване да си измие очите.

Самият Агджа е осъден на доживотен затвор от италиански съд. По молба на папата е помилват от италианския президент Карло Чампи през 2000-та година, но бе предаден веднага на Турция. Там лежи за извършеното от него преди това убийство на турски журналист, но впоследствие е освободен.

България повторно е оправдана от самия папа Йоан Павел Втори. При посещението си у нас през 2002 г. той открито заяви, че никога не е вярвал в "българската следа". Така Светият отец окончателно изчисти името на страната от остатъците на пропагандните клевети от времето на Студената война.

Неразкрита обаче остава истината кой стои в дъното на атентата срещу папата поляк. Едната линия от версии, че това е ЦРУ, който искал да удари СССР, най-верния й сателит България и цялата тогавашна соцсистема заради потушаването на протестите в Полша и въведеното там извънредно положение през 1981 г. А също заради Студената война, подета вече от Вашингтон. В публичното пространство вече станаха известни редица разкрития, включително на някогашния старши анализатор от ЦРУ Мелвин Гудман, който е работил към управлението по съветските въпроси. Още през 90-те години той категорично заяви, че "българската следа" е измислена от ЦРУ.

Втората линия от версии е връзката на "Сивите вълци" с тайната натовска структура "Stay Behind", която впрочем вече не съществува. На времето тя е била създадена по инициатива на ЦРУ, за да предотвратява засилването на влиянието на прокомунистически и леви сили в страни на НАТО. Това секретно командване е действало наднационално, практически извън всякакъв контрол, без знанието дори на президентите и премиерите на страните, в които е развивало дейност. Има съмнения, че то стои зад отвличането и убийството на италианския премиер Алдо Моро през 1978 г., защото той се гласял да вкара леви представители в правителството. Италианското поделение на тази организация се нарича "Гладио", с която са обвързани редица лица, замесени в скандалите с Ватиканската банка "Амброзиано", с масонската ложа П-2, а и просто лица, недоволни от папата. Съществуването на "Гладио" бе разкрито още през 1992 г. от някогашния премиер Джулио Андреоти. Дали за "българската следа" натовската организация е действала самостоятелно или под командване на ЦРУ още не се знае.

Пред четири години Агджа пък се опита да грабне вниманието на света, като заяви пред турска медия, че атентатът срещу Йоан Павел II бе организиран от Ватикана. Това е следващата версия за поръчителите на покушението. "Със сигурност зад опита за убийство на папата поляк стоеше правителството на Ватикана - решението за атентата бе взето от кардинал Агостино Казароли, втория човек във Ватикана", посочи тогава Агджа. Според него за целта висшият прелат, заемал 11 години поста държавен секретар на Светия престол (на практика негов премиер) е използвал доверения свой агент отец Микеле. Именно чрез него заповедите на Казароли стигали до изпълнителите на пъкления заговор."Заедно с отец Микеле и още един агент на Ватикана аз направих няколко репетиции на атентата", заяви тогава Агджа.

Турчинът заяви, че в атентата не са замесени никакви тайни служби.

Тази впрочем версия вече е била завъртяна в оборота - 455 години на Светия престол са седели само италианци и Ватикана е имало влиятелни лица, които не могли да се примирят, че имат папа чужд, при това от славянски произход. И нищо чудно да са използвали "Гладио", която има връзки със "Сивите вълци".

Али Агджа обаче представяше толкова различни показани и версии, че дори и да казва истината, на него се гледа с подозрение.