Представители на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН свикват спешно заседание, за да обсъдят ситуацията в Сирия, предаде Интерфакс. Очаква се заседанието да започне към 22.30 часа българско време. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун съобщи, че ще получи доклада на оръжейните инспектори, разследващи употребата на химически оръжия в Сирия в събота.  Редица държави изчакват с позицията си по кризата в очакване на доказателства за това кой стои зад атаката, при която загинаха стотици сирийци.
Пред депутатите от парламента британският премиер Дейвид Камърън посочи, че „няма 100-процентна сигурност чия е отговорността" за химическата атака. Камърън прикани депутатите да приемат внесения от правителството вот, който ще позволи военната намеса на Великобритания в Сирия. Британската опозиционна партия на лейбъристите е решила да гласува против. По-рано днес, британското правителство заяви, че Лондон ще може да предприеме действия със законовото основание „хуманитарна интервенция".
Френският президент Франсоа Оланд се обяви за политическо решение за Сирия, но изтъкна, че то може да се постигне, само ако международната общност успее да спре убийствата и да окаже по-добра подкрепа на опозицията срещу президента Башар Асад. Оланд направи изявлението след среща с лидера на Сирийската национална коалиция Ахмад Джарба.
Германският канцлер Ангела Меркел призова в телефонен разговор руския президент Владимир Путин да използва обсъжданията в Съвета за сигурност на ООН, за да предизвика бърза международна реакция на ситуацията в Сирия. И двамата са убедени, че съществува политическо решение на сирийската криза.
Русия изпраща бойни кораби в източната част на Средиземно море в близките дни. Става дума за ракетен крайцер и кораб за борба с подводници. Москва отрече маневрите да имат връзка с подготовката на евентуален американски удар срещу военни цели в Сирия.