Четири или пет банки ще бъдат купени от големи кредитни институции до края на годината. Това са онези трезори, които от няколко години имат големи загуби, като с придобиванията няколко кредитни институции ще увеличат своя дял на банковия пазар у нас. Това прогнозира доц. Георги Сарийски от Института за икономически изследвания (ИИИ) към БАН при представяне на анализ за състоянието на банковата система.През следващите месеци ще има известно съживяване на кредитирането и доказателство за това е увеличението на потребителските заеми, гласи анализа на ИИИ, цитиран от "Стандарт". В същото време се очаква засилване на банковия туризъм заради промените в Закона за потребителския кредит. Големите банки ще привлекат по-лесно платежоспособните клиенти на по-малките си конкуренти, предвижда доц. Сарийски. Според него от това ще загуби пазарът и свободната конкуренция, а оттам ще пострада и потребителят. Кредитните институции вече не гледат на държавните ценни книжа като най-добрата инвестиция за свободните си средства, допълни той. Това се вижда от факта, че през 2013 г. банките са намалили с 4% активите, които влагат в ДЦК. Това е ход на банките, с който те подготвят по-голяма експанзия в кредитирането на бизнеса и домакинствата, където доходността, но и рискът, са по-големи.

Според Ивайло Янчев от ИИИ промените в Закона за потребителския кредит дават някаква сигурност на кредитополучателите, но взимането на заеми няма да доведе до растеж на икономиката. Причината е, че парите се използват за подобрения в дома, покриване на текущи нужди, но не и за реално потребление и инвестиционни цели. Секторите, които се кредитират в годините след кризата от 2009 г., са търговия на едро, ремонт на автомобили и строителство, посочи Янков. Депозитите на населението достигат 40 млрд. лв., което показва, че българите спестяват пари за черни дни, а предприятията се притесняват да инвестират в бизнес начинания, посочват от ИИИ.

За 2014 г. от ИИИ прогнозират икономически растеж от 1,7%, който през 2015 г. ще се ускори до 2,4%, а за 2016 г. очакват ръст на БВП от 3%. В изследването си ИИИ се позовава на анкета на НСИ, която показва, че доверието на потребителите се повишава. За 2014 г. икономистите на БАН прогнозират отрицателна средногодишна инфлация от минус 0,3%.