Колите със спукано гърне вече ще бъдат спирани от движение. За първи път у нас, въоръжени със специални устройства, пътните полицаи в страната ще започнат да измерват нивото на шума, излизащ от мотори и автомобили.

Това стана ясно след пресконференция на Пътна полиция вчера. Първият шумомер ще бъде доставен още следващата седмица в столичния КАТ.

Общо пет уреда ще има в по-големите градове в страната, обясни началникът на Пътна полиция комисар Антон Антонов. Той допълни, че целта е да се противодейства на нерегламентираните ралита и да се постигне добър превантивен ефект.

"Има доста хора, които се оплакват, че в малките квартални улички минават мотори и коли, които рязко форсират двигателя и така създават неприятен шум, а ние нямахме с какво да измерим шума досега", допълниха от КАТ.

Специалистите в областта обясниха, че устройствата, които не може да се манипулират, стуват 3-4 хил. евро. Въпреки че колите са основен източник на шум в околната среда и у нас има наредба, която определя нормите за това, досега никой не санкционираше шофьорите. Според изискванията за шума при автомобили за превоз на пътници до девет места, нивото не трябва да надвишава 74 db.

От вчера започнаха масови операции на КАТ по широкообхватен модел в цялата страна, които ще продължат до 23 май. Целта на кампанията е не да накаже шофьорите или да им загуби времето, а да ги предпази, подчерта Даниел Ванков от Института за изследвания, образование и развитие "Отворена младеж".

По време на акцията доброволци ще раздават антистрес топки, дипляни с десет съвета за толерантност на пътя. Според изследване между няколко източноевропейски страни в 21% от катастрофите участват млади хора. Тази година за първи път през януари няма нито една жертва в столицата, обясни пък комисар Иво Писанов. Като цяло обаче тенденцията е инцидентите по пътищата на страната с жертви да се увеличават в сравнение със същия период на м. г.