Вакуумната опаковка на хранителните продукти е удобен, но не и съвсем безопасен начин за съхранението им. Причината е, че под нея може да има опасни бактерии, които да причинят дори и смърт. Откритието е на учени от Техническия университет на Дания, предаде Нюзру.

Датските специалисти са установили, че една четвърт от пациентите, заразени с бактерии, намиращи се във вакуумните опаковки, са с повишен риск от смърт. При липсата на кислород патогените - Listeria monocytogens - могат да станат особено агресивни. След като попаднат в човешкото тяло, те започват активното си настъпление.

Според датските учени по тази причина за здравето са опасни млякото, сирената, месото, полуфабрикатите, рибата, зеленчуците и плодовете.

Специалистите съветват да се избягват подобни храни във вакуумни опаковки. Хранителните отравяния са много по-опасни, отколкото смятат мнозина. Доказано е, че следите от тях остават за цял живот.

Те могат да доведат до развиването на редица заболявания като диабет, артрит, бъбречна недостатъчност, сърдечни пристъпи, хипертония и инсулт.