На 30 август от 10.00 часа ще се проведе извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Сирия и отражението й върху националната сигурност на България, съобщиха от правителствената пресслужба.

На заседанието на Министерския съвет тази седмица външният министър Кристиан Вигенин заяви, че няма искания към България за подкрепа за намеса в Сирия. "Към този момент не са постъпили конкретни искания за подкрепа или за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия. Когато бъде поискано съдействие от наша страна, тогава ще вземем решение", подчерта Вигенин. В тази връзка Министерски съвет гласува отпускането на 565 000 лева, които ще отидат за създаване на възможност за увеличаване на капацитета за временно настаняване на бежанци. "На този етап данните не показват рязко нарастване на потока от бежанци, това са рутинни и превантивни мерки, не са свързани с пряка заплаха за България в това отношение", добави външният министър.

Трябва да има ясна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, коментира още министър Вигенин. На 6 и 7 септември предстои заседание на Съвета на външните министри във Вилнюс, на това заседание ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери, Сирия също ще влезе в дневния ред на това заседание, обясни външният министър.