Шест години затвор при първоначален строг режим в заведение от закрит тип ще трябва да излежи Димитър Петров за това, че на 20 юли миналата година за малко да убие жената, която го е гледала като собствено дете още от 2-годишен, а впоследствие била и негова приемна майка. Единственото, което спасило намушканата Румяна Ласонина, е, че запазила самообладание въпреки забодения нож в корема й и сама потърсила помощ на телефон 112. Димитър, който само след 2 седмици ще навърши 23 години, ще трябва да плати и над 2500 лева разноски по делото. Присъдата на тричленния състав на Русенския окръжен съд с председател съдия Красен Георгиев може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
Около състоянието на младия мъж имаше много догадки, затова освен съдебна психиатрична и психологична експертиза, съдът назначи и разширена експертиза от 4 психиатри и 1 психолог. За целта Димитър беше настанен за срок от един месец в психиатричното отделение на ловешкия затвор. Вчера специалистите заявиха пред съда, че състоянието на младежа не изисква медицински грижи и лечение. Така стана ясно, че той е вменяем и може да ръководи постъпките си. Въпреки че поведението му в съдебната зала винаги поставя под съмнение този извод.
„Тази жена /прокурорът-б.а./ не ме харесва, не знам защо, да не би и нея да съм наръгал? Аз съм балък и все ме изкарват виновен, макар че нищо лошо на никого не съм направил. Ако исках да убия Румяна, щях наистина да я убия. Не знам кой я е наръгал, но не съм аз. Баба ми пада и се тръшка и после казва, че съм я биел. Аз съм мечтател, слаб човек, не съм умен, а все се дъня. Ако бях умен, щях да измисля 5 коли, тъй като съм голям фен на автомобилите, но аз само мечтая за тях. Аз съм едно ходещо нищо и никъде не мога да оцелея. Дайте ми 18 хиляди години изпитателен срок, нищо лошо няма да направя по време на тях. Искам на свобода, да се видя с приятели, да пия едно кафе, да изпуша 2-3 цигари. В Ловеч нямаше къде да се убия, пробвах, но няма никакъв начин. Искам на свобода, цял живот ще съм ви благодарен и ще ви целувам ръцете и краката. Иначе по-добре да ме убиете“, обърна се към председателя на съда и съдебните заседатели Димитър.
Защитникът му адвокат Борислав Българинов пък подчерта разстройството на личността, от което младежът страда заради лошото възпитание и агресивното поведение на баща му към него още от малко дете. Адвокатът бе категоричен, че повдигнатото обвинение за опит за убийство е грешно и ако трябва да бъде съден, Димитър можело да бъде обвинен за нанасяне на телесна повреда. Макар че настояваше за оправдателна присъда, защитата сметна, че ако бъде признат за виновен, той заслужава не повече от 1-2 години лишаване от свобода заради факта, че майка му вече се ангажирала да го лекува, а самата Ласонина изразила желание да му помогне да преодолее деградацията си.
Прокурорът по делото Кремена Колицова поиска под средния размер на предвиденото наказание за подобно престъпление, като сметна, че 12 години затвор е справедлива присъда. И тъй като съдът даде половината от исканото наказание, най-вероятно присъдата ще бъде протестирана. Държавното обвинение наблегна на множеството скандали, разправии и най-вече заплахи и закани за побои и убийства, които Димитър е отправял към най-близките си роднини. Той е съден за бой на баща си, малко след като преживял тежка операция, баба му пък викала полиция, когато внук й ставал агресивен и й налитал, а самата Ласонина е била замеряна със стъклени буркани, в които му била приготвила храна за вкъщи. На 20 юли вечерта страстите отново се разпалили заради непрекъснатите молби на Димитър да получава повече пари от Ласонина. В зависимост с кого е скаран, младежът ту ходел у тях, ту живеел у баба си, а понякога оставал и при баща си. Счетоводителката на Областното пътно управление взела да изпере дрехите на младежа, сипала му храна да вечеря, а след това му дала да ползва компютъра й. Отказала обаче да му даде пари за цигари, но накрая склонила с молбата след като му ги даде, да си тръгва от дома й. Обидите, че харчи чужди пари за глупости, засегнали Димитър и в пристъп на ярост той грабнал най-големия кухненски нож, надвесил се над Ласонина, която била легнала и забил наполовина близо 20-сантиметровото острие в корема й. Оставил ножа забит и се наложило 59-годишната жена сама да го извади. Младежът звъннал на телефон 112, сигнализирал, че момче е наръгало жена и избягал от апартамента на Ласонина. За да се увери, че сигнал реално е подаден, тя сама набрала спешния телефон. Последвала животоспасяваща операция на увредените от намушкването черен дроб и стомах, а след това жената претърпяла и втора интервенция. И тъй като процесът поне на първа инстанция приключи, съдът върна на 59-годишната счетоводителка ножа, който можеше да се превърне в смъртоносно оръжие.