Успехът на приятелката или съпругата оказва отрицателно влияние върху самооценката на мъжете, макар на думи те да не признават това.

Кейт Ретлиф от университета на щата Флорида и Шигехиро Оиши от университета във Вирджиния анализираха данните от пет психологически експеримента, в които са участвали 896 души. Учените са установили, че мъжете подсъзнателно са оценявали себе си и своите успехи по-лошо, ако партньорката им е преуспявала в някаква сфера. Обратното, успехът на мъжете по никакъв начин не е влияел зле на самооценката на дамите.

"Напълно разбираемо е, че мъжът може да се почувства уязвен, ако неговата приятелка го превъзхожда в нещо, което те правят заедно - например, отслабването. Но нашето изследване показва, че мъжете автоматично интерпретират успеха на партньорката като свой провал, даже ако не се състезават директно", заяви Ратклиф.

Например, в един от експериментите 32 двойки от университета във Вирджиния са правили тест за интелигентност. Участниците нищо не са знаели за своя резултат, но уж случайно са им съобщавали, че техният партньор или партньорка е попаднал/а сред 12% най-добри, или 12% най-лоши резултати. На думи това по никакъв начин не оказвало влияние върху самооценката на участниците, но специален тест е показвал, че мъжете, на които са съобщили за успеха на тяхната приятелка, са се оценявали значително по-зле, отколкото тези, на които са казвали за лошия резултат.

При още два онлайн-експеримента на двата пола е предлагано да си спомнят момент, когато техен близък е постигнал някакъв успех или и претърпял фиаско. Тук също е установено, че мъжете подсъзнателно мислят за себе си по-лошо, когато се сблъскват с женския успех.