ЕНЕРГО-ПРО отново предложи на Националната електрическа компания търговския спор между двете дружества за прихващане на некомпенсирани разходи за задължителното изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници, да бъде урегулиран чрез преговори.

ЕНЕРГО-ПРО Продажби повтори направените по-рано на НЕК предложения за сключване на споразумение, с което се ангажира в рамките на няколко месеца да възстанови прихванатите суми, в случай че общественият доставчик (НЕК) в кратък срок признае финансовите си задължения към електроснабдителното дружество в пълния им размер, формирани в резултат на непълното компенсиране на разходите за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени в обхвата на оспорвания период - от 1 юли 2012 г. до 31 юли 2013 г. Едновременно с това ЕНЕРГО-ПРО Продажби информира ДКЕВР за поредната стъпка, предприета в посока урегулиране на търговския спор с НЕК.

„През последните месеци нашите две дружества бяха противопоставени едно на друго, всяко действащо в защита на търговския си интерес и финансова стабилност”, се казва в писмото, изпратено днес от ЕНЕРГО-ПРО Продажби до НЕК. В същото писмо електроснабдителното дружество изразява готовност и воля за обсъждане на по-нататъшни стъпки към финализиране на споразумение между двете дружества.

„През последните години всички енергийни компании в страната работят в усложняваща се среда на растящи взаимни дългове. За българското общество не е тайна критичният финансов недостиг, който заплашва нормалното функциониране на енергийния сектор. Нашата първостепенна задача е да гарантираме снабдяването с енергия на потребителите в Североизточна България, като не допуснем финансовият дефицит да наруши нормалния процес на доставка на електрическа енергия и функционирането на електроразпределителната мрежа. Едновременно с това сме силно загрижени за състоянието на сектора като цяло, за стабилността на останалите участници във веригата на енергийните доставки и позицията ни е да търсим и намерим разумен компромис в решаването на търговския спор с НЕК.”, заяви Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО Варна.  

В изпратеното до НЕК писмо ЕНЕРГО-ПРО Продажби предлага провеждане на срочна съвместна среща, на която да продължи търсенето на по-нататъшни съвместни действия за уреждане на търговския спор.