През периода от 19 до 28 август 11 влака на "Холдинг БДЖ" ЕАД бяха обстрелвани с камъни в различни райони на страната, алармираха от БДЖ.

В резултат на тези вандалски актове са счупени общо 11 стъкла на мотриси и пътнически вагони. Разходите на железопътния превозвач за подмяна на счупените стъкла на мотрисите и вагоните ще бъдат на стойност около четири хиляди лева.

Най-важното измерение на подобни вандалски действия, обаче, е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД. При един от случаите през последните десет дни, е пострадал служител на железницата. Локомотивният машинист Димитър Стоянов е пътувал като пътник в пътнически влак № 70205 (от Монтана за Мездра) и е бил контузен в главата от хвърлен камък срещу влака по време на влизането на композицията в гара Мездра.

Подобни вандалски прояви допълнително усложняват тежкото финансово състояние на дружеството, като фактически саботират всички усилия на ръководството за предлагане на по-добро и по-качествено обслужване на клиентите.

От началото на 2013 г. до настоящия момент са регистрирани общо 55 случая, при които влакове на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД са замервани с камъни. При 10 от тези случаи, обект на злонамерените действия са били мотрисите "Дезиро", които са най-новият подвижен състав в парка на железопътния превозвач. През 2012 г. случаите на замерване с камъни на пътнически композиции са 46.