Сливен се прости вчера с най-известния жител на 15-хилядния ромски квартал “Надежда”. Портокал Портокалов (65 г.), собственик на магазин за хранителни стоки, почина на 10 май след тежко боледуване, съобщи "Труд".

Името Портокал, дадено от баща му - първият търговец на цитрусови плодове в гетото, предизвикваше уважение в Сливен. Бизнесменът стана за пример в цялата страна, защото не дължеше нищо на държавата или общината, редовно плащаше всичките си данъци и сметки. Преди десетина години той поведе война с енергото за това, че страда от наказателния режим на тока в гетото, въпреки че редовно си плаща сметките. От енергото бяха принудени да му осигурят ток.

Преди 2 години Портокал запали хората в кв. “Надежда” и те превърнаха бунището в центъра на гетото в градинка с дървета и чешма. Купиха си водомери и започнаха да плащат редовно сметките си за вода и ток.

“Децата трябва да учат, за да имат работа. Преди имаше съд, ако някой се ожени под 16-годишна възраст, образованието бе наистина задължително”, често казваше Портокал. Последната му мечта, за жалост неизпълнена, бе да направи християнски храм в квартала.

Вчера Портокал бе погребан в новите сливенски гробища. От името на общината кметът Кольо Милев изпрати съболезнователен адрес до семейството на бизнесмена.