Военните заплахи по адрес на Сирия "само усилват нейното независимо решение, което се базира на волята на народа". То е заявил президентът Башар ал Асад по време на среща с йеменската партийна делегация в Дамаск.

Сирия ще "успее да се защити от всяка агресия", обещава сирийският лидер. "Гаранция за това е позицията на сирийския народ, който е бил и остава извор за всички победи", подчертава Асад.

Той също така приветства наблюдаващото се след събитията в Египет "повсеместно възраждане на арабското национално съзнание".

От средата на март 2011 Сирия е арена на кръвопролитна война между привържениците и противниците на президента Асад. До момента тя е отнела живота на над 100 000 души от двете страни, по данни на правозащитници. Миналата сряда предградие на Дамаск беше атакувано с химическо оръжие, което доведе до ескалация на насилието. В момента в страната работи екип експерти на ООН, които разследват инцидента.

Използването на химическо оръжие, за което Западът държи отговорен Асад, може да доведе до военни операция на САЩ и неговите съюзници срещу властите в Дамаск, която експертите очакват да започне в близките дни.