Абсолютно мнозинство от гражданите на Донбас участва в референдум за самоопределение, след като търпението на украинския народ достигна своя предел, заяви сваленият президент на Украйна Виктор Янукович.

„Абсолютно мнозинство от гражданите, живеещи в Донбас, излезе на референдум и даде своя глас за всякаква друга форма на държавност само не такава, при която може собствените граждани безнаказано да бъдат наричани терористи и безнаказано да се предприемат убийства срещу тях. Затова търпението на украинския народ вече достигна своя предел“, се казва в изявлението на Янукович.

„Мога сега да призная свои стратегически грешки,

но по мое дълбоко убеждение никога нито една власт, никаква кариера или финансов успех не стоят над човешкия живот. А кървавата хунта вече унищожи повече от 300 мирни граждани. И до този момент не е известно колко всъщност са загиналите деца, които са били незаконно мобилизирани. Това трябва да се установи незабавно. Призовавам Ви да го установите. Целият свят видя колко хора отидоха на референдум! А Вие може да се опитате да пренебрегнете резултатите от него, но нито Вие, нито Европа, нито други страни вече не можете да не признаете, че няма никакви терористи, а Вие водите война срещу собствения си народ!“, заяви той.
Янукович настоя

„незабавно да се изтеглят наемниците и войските от територията на Донецка, Луганска, Одеска и други области,

да се прекрати насилието и терора срещу собствения народ“.
„Гражданите виждат всеки ден какво правите със страната. Точката на необратимост за Вас вече е премината“, каза той.

Междувременно пресслужбата на областната управа на Донецка област съобщи, че по време на конфронтацията между местни федералисти и симпатизанти на киевските власти от март насам в областта са загинали 49 души.

„От началото на масовите сблъсъци в региона на 13 март, включително по време на наказателната силова операция, в Донецка област са загинали 49 души. 245 пострадали са откарани в болници с огнестрелни рани“, се казва в текста. През периода са настанени в болници за лечение общо 150 пострадали, от които все още не са изписани 65 души, уточни пресслужбата.