Окончателната позиция на България за Сирия ще бъде обявена утре. Това заяви военният министър Ангел Найденов във връзка с напрегната обстановка в Сирия.

България държи на политическия диалог. Намираме за некоректно да се коментира ситуацията в сегашния момент. Няма съмнение, че това, което наблюдаваме в Сирия не може да мине безнаказано. Факт е, че има увеличаване на бежанския поток и правим всичко възможно за неговото приемане, заяви Найденов. Той добави: "Не притежаваме способността за преки военни действия".

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов наблюдаваха стрелбите на българските и сръбските части на полигона "Шабла". Там се проведе съвместно учение на войски за реални действия и стрелби от формирования за противовъздушна отбрана на Въоръжените сили на България и Сърбия.

Президентът посочи, че утре ще се свика Съветът за национална сигурност към Министерски съвет. "Очакваме данните от разузнаването дали ще има голяма бежанска вълна и други последствия за България. Консултативният съвет по национална сигурност ще го свикам на по-късен етап. Ако се наложи България да участва в по-мащабни действия, тогава ще се наложи да го свикам по-бързо", добави президентът.