Утре ще се свика Съветът за национална сигурност към Министерски съвет. Очакваме данните от разузнаването дали ще има голяма бежанска вълна и други последствия за България.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев във връзка със напрегната ситуация в Сирия.

Консултативният съвет по национална сигурност ще го свикам на по-късен етап. Ако се наложи България да участва в по-мащабни действия, тогава ще се наложи да го свикам по-бързо, допълни Плевнелиев.

Доволен съм от учението, всичко минава по предварителния план, впечатлен съм от точността и бързината на военните, които извършиха зададените операции, каза президентът. Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов наблюдаваха стрелбите на българските и сръбските части на полигона "Шабла". Там се проведе съвместно учение на войски за реални действия и стрелби от формирования за противовъздушна отбрана на Въоръжените сили на България и Сърбия.

В началото пред ВИП гостите беше направен разбор на учението, в което участват над 1400 военнослужещи и около 600 единици бойна и специална техника от състава на сухопътни войски, военновъздушните, военноморските сили, както и на 250-а ракетна бригада от сръбските военновъздушни сили. Маневрите наблюдава и началникът на генералния щаб на Република Сърбия ген. Любиша Дикович.

Директорът на учението бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на Военновъздушните сили, както и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, под чието ръководство се провежда учението, казаха, че предизвикателството е надеждната комуникация, координация и управление на всички видове въоръжени сили.