Единствените страни, които няма друга газова връзка с Европа и ще останат без синьото гориво в случай на криза с доставките през Украйна, са България и Босна. Това заяви Павел Завални, президент на Руското газово общество.

„Няма проблем да използваме възможностите на намиращите се на територията на Европейския съюз газохранилища в случай на криза с доставките през Украйна“, съобщи той и обясни кои са най-застрашени при спиране на газа, цитира ИТАР-ТАСС.

По думите му в момента европейските газохранилища са пълни наполовина и „Газпром“ ще използва това, за да достави и съхранява там синьо гориво. Според него става дума за 40-50 милиарда кубически метра газ.

Друга възможност, за да се гарантират европейските купувачи на руски газ са газопроводите „Северен поток” и „Ямал – Европа”. Само „Северен поток” има капацитет от 15 милиарда кубика, което е съпоставимо с газопроводите, преминаващи през Украйна, пише "Труд".

Над 3,5 млрд. долара дължи Киев на руския газов гигант. Липсата на плащания от страна на украинската енергийна компания „Нефтогаз“ могат да доведат до спиране на доставките за потребителите в страната, а това положение заплашва и транзита на газ през Украйна.