В ДАНС не е постъпило искане за достъп до класифицирана информация на заместник-директора на Агенция "Митници" Николай Попов, съобщиха от агенцията.

Към 29 август 2013 г. в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не са постъпили документи за извършване на проучване за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на заместник-директора на Агенция "Митници" Николай Попов. При постъпване на съответното искане в ДАНС, то ще бъде разгледано по предвидената законова процедура, уточняват от агенцията.

Николай Попов беше назначен за заместник-председател на Агенция "Митници" на 5 август. Неговият ресор е "Митническо разузнаване и разследване". Николай Попов е дългогодишен служител в МВР, ръководил на столичното звено за борба с организираната престъпност. Има опит в противодействието и предотвратяването на престъпления свързани с трафика на хора, контрабандата на акцизни стоки и наркотични вещества и др.

Няколко седмици след като той беше назначен, стана ясно, че преди четири години на Попов му е отнет достъпа до класифицирана информация. Миналият петък заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов дори изпрати въпрос до финансовия министър Петър Чобанов ( който назначи Попов- бел.ред.) с каква служебна обществена информация е разполагал той, когато е назначил Николай Попов за заместник-директор на Агенция "Митници". "Ние питаме този човек как ще борави с класифицирана информация, след като през 2009 година, когато той е бил началник на столичната дирекция за борба с организираната престъпност, му е отнет достъпа до класифицирана информация. Достъпът му е отнет заради съмнително поведение, този акт на отнемане е обжалван и е бил потвърден", отбеляза Атанасов на 23 август.