С еврокомисар Андор обсъдихме въпроси, свързани със структурната безработица, с плановете за нашата пенсионна реформа и хода й занапред.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Министерски съвет след среща с европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и приобщаване Ласло Андор.

Орешарски уточни, че в момента пенсионната реформа се ревизира и актуализира. На този етап вървят интензивни обсъждания със социалните партньори, така че тази есен да имаме по-ясна визия за реформата и да вървим в тази посока следващата година, допълни премиерът. Според него, европейският комисар по заетостта е един от най-важните комисари, доколкото засяга работни места, социални политики. Тема, която винаги е актуална, особено в последните години, заяви Орешарски.

Двамата са имали възможност да разменят коментари и да обсъдят важни въпроси, на първо място за програмите за младежката безработица. Освен това са обсъдили интеграцията на бежанците и ромите у нас.

От своя страна, европейският комисар по заетостта, социалните въпроси и приобщаване Ласло Андор обясни, че е предложена общоевропейска схема, която се казва младежка гаранция относно младежката безработица. Младежката гаранция е много важна, дава допълнителна подкрепа от страна на ЕС. Този проект обаче е свързан с важни реформи, допълни той. Андор наблегна на това, че е време за действия от страна на ЕС за справяне с безработицата в много по-голям мащаб.

Трябва да продължим с по-добър дневен ред за икономически просперитет и социално включване, обобщи еврокомисарят.