Провиснала жица на кабелен оператор едва не обеси колоездач на ул. “Крали Марко” в центъра на Пловдив. 29-годишният Калин Савов видял кабела, който бил на нивото на шията му, в последния момент и изобщо не успял да реагира. Жицата се врязала в гърлото му и го съборила от велосипеда.
“Беше някъде след 18 часа, времето беше мрачно. Отивах на работа с велосипеда си и в един момент кабелът се изпречи пред очите ми. В следващия вече бях на земята. Раницата, която носех на гърба си, ме спаси от по-тежка травма”, разказа Савов за “Марица”. Адвокатка, която живеела в съседство, станала очевидец на инцидента.

Веднага се обадила на 112. Първо пристигнала пожарна кола, като огнеборците вдигнали кабела, а след това дошли от Бърза помощ. Линейка откарала пострадалия в Спешното, където са му направени снимки и изследвания. Той е оставен за седмица на домашно лечение. Опасността за тежка травма е била голяма, тъй като младият мъж страда от Болестта на Бехтерев. Заболяването е възпаление, което засяга гръбначния стълб и други стави. Съпроводено е с вкостяване и срастване. Промените в повечето случаи са трайни и необратими, а за да забавят процеса, на пациентите се препоръчва повече движение. По тази причина и младият мъж, който работи като готвач в известен пловдивски ресторант, рядко слиза от велосипеда си.

“Това е напълно безотговорно. Там можеше някой да загине. Там жиците са като паяжина. Всеки си е пускал кабели откъдето му скимне”, възмущава се велосипедистът. И коментира, че и в други райони на града картината е същата. Твърди, че вече се е свързал с юристи и ще заведе дело за травмите, които е получил. Все още не е ясно чий точно е кабелът, защото на фасадата, за която е закрепен има още десетки жици с неясен произход.

Гледката на висящи по дървета, фасади на сгради и улични стълбове кабели е често срещана. Чии са тези кабели, дали и какъв ток тече по тях, опасни ли са или не за ходещите по улиците хора - за това държавата нехае. Въпреки че от 2005 г. насам действа наредба, според която въздушното окабеляване в населени места с над 3000 жители, е забранено. Крайният срок всички кабели да влязат под земята бе далечната 2007-ма , но очевидно това не се е случило. Контролът върху висящите кабели е задача на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, но точно по тази линия нейните инспектори не са много активни.