Котаракът Полковник Мяу, хималайско-персийска кръстоска, който живее със собствениците си Ан Мари Авей и Ерик Росарио в Лос Анджелис, Калифорния, официално беше обявен за котаракът с най-дългата козина в света.

Двегодишният котарак, чиято козина достига невероятните 23 сантиметра, беше признат от Книгата на рекордите Гинес и ще бъде включен в новото й издание за 2014 г., което излиза идния месец. "Вече знаехме, че той е най-добрият котарак в света, но да бъде признат от Книгата на рекордите Гинес е по-високо ниво. В къщата буквално всичко е в косми, включително и ние. Имам чувството, че постоянно чистя с прахосмукачката", сподели Ан Мари.

Козината на Полковник Мяу трябва да бъде ресана по три пъти в седмицата и в тази задача се включват и двамата му собственици. Те казват, че никога не използват препарати за козината на котарака и я мият само с вода, след което я сресват.

Полковник Мау се превърна в интернет сензация, след като се сдоби със собствен сайт, страница във Фейсбук и канал в Ю Тюб, който вече е посетен от над два милиона души. Козината на котарака била измерена от трима независими ветеринари, които изчислили средната дължина въз основа на десет косъма. След това доказателствата били изпратени на Книгата на рекордите Гинес за потвърждаването на рекорда.

"Полковник Мау е отглеждан за слава, зная, че пухестият котарак ще се превърне в голям хит сред читателите. Той е невероятно създание и несъмнено ще вдъхнови хора от цял свят да извадят линийките и да измерят козината на собствената си котка. Щастливи сме да го приемем в семейството на Книгата на рекордите Гинес и както ще видите скоро, той е само един от многото забележителни рекордьори в новата книга", заяви главният редактор на Книгата на рекордите Крейг Глендей.

Новото издание ще бъде пуснато на пазара на 12 септември. Книгата излиза за първи път през 1955 г. и до момента е продадена в над 120 милиона копия в над 100 страни.