Антиправителствените протести, които продължават вече 77-ми ден, не се отразиха еднозначно на служителите на МВР. Охранителна полиция е свръхнатоварена, но от друга страна се получи един безценен опит.

Това заяви пред БНТ комисар Росен Йорданов, заместник-директор на Института по психология към МВР.

Вярно е, че безкрайните дежурства усложниха изключително много възможностите за смени и време за чисто физическа почивка, но някои от въведение новости, като Антиконфликт полиция, създадоха друг модел на отношение към протестиращи, смята Йорданов. Той го определи като "небарикаден начин на отношение към протестиращи". По негови наблюдения за първи път се случва полицаят да бъде търсен във функцията му на помощник.

Йорданов коментира и нощта на блокадата на парламента. "Мога да кажа смело, за да не създавам излишно напрежение – да, от това, което видях по медиите, имаше полицаи, които определено бяха неадекватни. Имам предвид, хора прегорени - хора, които излъчваха прекомерно напрежение", каза зам.-директорът на Института по психология към МВР. Той обясни, че при подобни натоварвания, като продължителните дежурства и липса на възможност за смени при дежурствата на протестите, често се получава кумулативен стрес. "За съжаление, видимо имаше отделни хора, които видимо се държаха агресивно. Няма смисъл да отричаме очевидното, имаше отделни полицаи, които се държаха агресивно", призна комисар Йорданов. Слава богу, че повечето полицаи не се подадоха, добави той.

Винаги съществува риск, каквото и да прави човек, посочи още Росен Йорданов. Той съобщи, че е имало служители, които два месеца въобще не са се прибирали по домовете си. "Имаше полицаи, при които жените им идваха на протестите, за да видят дали наистина са на протест, защото не вярваха, че може да има толкова продължителни дежурства. Представете си как това се е отразило на семействата им и на самите хора", даде пример комисарят.

Това е уникален случай. Досега не е имало толкова продължителни протести и не е имало толкова продължителни ангажименти, каза още Росен Йорданов. Според него преди полицаите да си починат физически, всякакви психологични мерки са напълно излишни.