Преди около година от "Напоителни системи" - клон "Марица" са имали намерение да поставят метална мрежа в близост до канала край село Брестовица, където миналата седмица се удавиха две деца, но идеята е срещнала съпротива от местните хора. Това каза за "Фокус" Струмен Авков, председател на "Напоителни системи" - клон "Марица".

По думите му, служителите на дружеството дори са получили предупреждения, че дори и да бъде поставено метално заграждение, още на сутринта ще бъде премахнато. Имаме някаква идея, вместо метално заграждение да бъде поставено бетонно, но не е възможно каналът да бъде обезопасен по цялата дължина, така е проектиран навремето, каза още Авков.

Според него изискванията за канала край село Брестовица са за поставяне на предупредителни и забранителни табели, което е изпълнено. Разчитаме много и на гражданско съзнание, все пак при наличието на този канал в района, трябва да има и родителски контрол, каза още Авков.

Той изказа съболезнования на близките на двете загинали деца и каза, че това са неща, който не трябва да се случват в днешно време, но изискванията от страна на "Напоителни системи" са изпълнени. Поддържаме контакти с местните общини, обсъждаме, какви мерки могат да се вземат за по-голяма безопасност на тези обекти, но в момента нямаме ресурс за жива охрана на канала, каза още Струмен Авков.

По думите му, друг проблем е, че там, където има поставени предупредителни табели, не след дълго биват откраднати, затова от "Напоителни системи" са принудени да поставят надписи с блажна боя. "Напоителни системи" - клон "Марица" отговаря за поддръжката на напоителни канали с обща дължина 666 километра и отводнителни 242, 14 язовира, 75 километра предпазни диги и 288 километъра корекции на реки. Финансовото състояние на дружество не е цветущо, но контрол се осъществява непрекъснато, каза още Авков.

Периодично се провеждат срещи с кметовете на населени места, през които преминават канали собственост на "Напоителни системи" и се обсъждат какви мерки ще се вземат, назначават се огледи по места, там, където има откраднати табели се подменят, полагаме и надписи с блажна боя, каза още Струмен Авков.