Собственикът на 21st Century Fox Рупърт Мърдок е на път да създаде първия сателитен ТВ гигант в рамките на Европа, предава „Блумбърг“. Подобен преди години успа да изгради неговият конкурент Джон Малоун в САЩ.

В момента Мърдок работи върху сделка, която трябва да даде на British Sky Broadcasting Group (BSY) контрол върху Sky Deutschland AG и Sky Italia. Британската фирма предоставя платени телевизионни услуги на територията на Англия и Ирландия.

В момента италианската Sky е изцяло собственост на Мърдок, докато от германската компания той държи 54%. След като сделката се финализира, от Fox планират и преговори за придобиване на останалата част от пакета акции на Sky Dautscheland.

В момента компанията на Мърдок е собственик на 39% процента от британската BSY, което означава, че с финализирането на преговорите, той ще "пакетира" заедно германската и италианската сателитна компания.

Според изчисленията сделката възлиза на 14 млрд. долъра и ще позволи на BSY да има тежест в политиката на двете медии по отношение както на излъчваните забавни и спортни програми, така и по отношение на рекламодателите.Според представителите на британската фирма, има това вероятно ще доведе до създаването на „мултинационална платена телевизионна група“ на територията на Европа.