Мъж с 90 регистрации в полицията и 12 осъдителни присъди е убил двамата младежи в предизвикана от него жестока катастрофа на 5 км от Луковит. 30-годишният Хуриет Сюлейманов е в следствения арест. От катастрофата, убила пътуващите 20-годишни студенти, той е само с охлузвания на дясната ръка, разказа наблюдаващият прокурор по разследването и говорител на прокуратурата в Ловеч Валентин Вълков пред Нова тв тази сутрин.

Във фаталния 5 май четирима младежи - Влади, Цвети, Иван и Ники, тръгват за София. Приетият на първо място в специалността "Право" в НБУ Влади и приятелката му Цвети, класирана втора, трябва да държат изпит по конституционно право. На 5 км от Луковит върху автомобила им, шофиран от Влади, връхлита черно BMW, движещо се с над 100 км в тяхното платно.

Влади и Ники загиват на място. Цвети е тежко ранена - тя е в кома, с натрошени ребра и таз, лекарите в Плевен се борят за живота й.

С леки наранявания е Иван.

Шофьорът, управлявал автомобила без книжка, избягва от катастрофата и се скрива в къща в близкото село. Половин час по-късно е заловен от полицията.

Няма данни шофьорът на скъпото BMW Сюлейманов да е работил. 4 или 5 от присъдите му са за кражби, каза Вълков.

"Той ще бъде осъден. Това лице ще бъде осъдено, той е в следствения арест, привлечен е като обвиняем за престъпление, за което се предвиждат 3 до 10 години затвор, но най-вероятно след експертизи ще променят квалификацията и ще бъде привлечен за престъпление, аз което се предвиждат 5 до 15 години лишаване от свобода. Няма как това лице да не бъде осъдено", категоричен бе Вълков.

Майката на загиналия Влади Галя призова свидетелите на катастрофата да се свържат с нея чрез Фейсбук страницата Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван. Тя настоява за среща и с депутатите от региона, от които ще поиска промяна в закона.

"Хора ни разказаха, че това буквално е било екзекуция. Това, което са видели, е било много страшно. Разказаха, че човекът, който е шофирал БМВ-то е избягал.

Призовавам всички свидетели на тази екзекуция на нашите деца да се свържат с мен. Призовавам депутатите от региона да се свържат с мен - настоявам за законодателни престъпления. На такива хора книжките трябва да се отнемат завинаги, ако нямат, да не им се предоставят".

"Екипът в реанимация в Плевен прави невъзможни неща. Спасяват с голи ръце и с малките средства, които им се предоставят. Благодаря на всички, които дариха кръв и се молиха за нашите деца", казаха още родителите.