Ресторантите вече законно ще могат да предлагат на своите клиенти малки количества млечни продукти, които са домашно производство. Това гласят промени в наредбата за директни продажби, според които сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да може да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище.

И в момента има ресторанти, предлагащи домашно сирене, но по този начин те рискуват да бъдат глобени от агенцията по храните. В момента законодателството у нас гласи, че млечни продукти за продажба могат да се правят само в регистрирани мандри.

Мобилната мандра ще бъде на колела и можеда се закачаза автомобил Така тя на практика ще следва стадото по пасищата. Прясно издоеното мляко веднага ще се преработва, което ще запазва високо качеството му.
Експертите предвиждат голям интерес към производството на сирене и кашкавал от мобилни мандри във високопланинските райони. Пазарът на продукцията пък бил сигурен. И сега на черно се купувала голяма част от нея от жители на големите градове, които искат вкусни и екологични храни, съобщава вестник „24 часа“.

Контролът върху продуктите, направени на място, ще се прави от съответната областна дирекция по безопасност на храните. За всяко местене на мобилната мандра инспекторите трябва да бъдат уведомени. Предвидено е и на всеки 15 дни животновъдите да носят проби от млякото за лабораторни анализи.