Оборудване  за защита на коли и хора срещу атентати със самоделни бомби са сред новостите, които ще бъдат показани на   Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2014 – отбрана, антитероризъм, сигурност“. Върхови технологии намират приложение и в устройства, пречещи да се подслушват бизнес срещи и конфиденциални разговори. Това са част от експонатите на българската фирма „Самел-90“.
Изложители от девет държави ще покажат своите иновации от 28 до 31 май в Международен панаир Пловдив. Сред тях са водещи световни компании и най-големите български заводи. За международния престиж на нашата отбранителна индустрия  говори фактът, че на нея е посветен специален обзор в списание „Военни технологии“ на германското издателство „Мьонх“,  което също е сред участниците в 11-ото издание на изложението.
Комуникационни решения за отбраната и обществената безопасност са акцентът в представянето на „Електрон прогрес“,София. Основен  партньор на фирмата е „Харис корпорейшън“, глобален лидер в тази област. Двете компании са подготвили за изложбата модерни радиостанции, базирани на широколентови технологии и свързващи въздушни и наземни войски.
Посетителите ще се запознаят с продукцията на най-големия на Балканите завод за бронежилетки на българската фирма „Марс армор“. Гранатомет за еднократна употреба с реактивни гранати е хитовият експонат на компания „Армар корп“.
Военната академия „Г. С. Раковски“ ще покаже октокоптер, който може да се използва не само при бойни действия, но и за доставка на стоки и въздушно заснемане.  Роботи за дистанционно наблюдение и охрана на труднодостъпни и опасни обекти представя Техническият университет в София, а русенският „Ангел Кънчев“ - роботи за спасителни операции и обезвреждане на взривове. Тренажор за управление на кораби е новата разработка на Техническия университет във Варна.
Върхови продукти демонстрират и големи световни производители. Германският концерн Diehl участва с  ракети въздух-въздух,  система за обучение във въздушен бой,   батерии с приложение в космически летателни апарати.  Ракетни системи и въоръжение за трите рода войски предлага френската фирма MBDA. Устройство за обезвреждане на мини в морето е сред експонатите на „Атлас електроник“, Германия.
Компанията FNSS представя ново поколение 6X6 и 8X8 колесни бронирани бойни машини. Колесни превозни средства  „Мерцедес-Бенц“, доставени на нашата армия, може да се видят на щанда на „Балкан Стар“.
Техниката ще бъде разположена в палата 3 и откритите площи край нея на 26 май. Изложбата се организира от фондация „Хемус '95” под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерството  на икономиката и енергетиката.  Основни партньори са Международен панаир Пловдив и Сдружение „Българска отбранителна индустрия“.

На снимката: Върхови разработки за всички видове войски ще покажат най-големите световни и български производители на Международната изложба „Хемус 2014“ от 28 до 31 май в Международен панаир Пловдив.