30 елитни двойки ще се състезават на Световната купа по спортни танци, която ще се проведе в рамките на международния турнир "Купа Бургас", които ще се състоят на 31 август и 1 септември /събота и неделя/.

Престижното състезание ще бъде открито със зрелищен парад на участниците, които ще дефилират с националните си флагове.

Организатори на събитията са КСТ "Бургас 1975", община Бургас и БФСТ, които ще се проведат по традиция под патронажа на кмета на Бургас.

Тазгодишното издание на "Купа Бургас" ще се запомни с рекорден брой участници - 412 двойки от 25 държави.

като за първи път ще има участници и от страната на изгряващото слънце – Япония. Сред най-добрите танцови дуети са представителите на: Германия, Белгия, Русия, Холандия, Сърбия, Чехия, Унгария, Естония, Гърция, Франция, Украйна, Испания, Италия, Дания и България. За екзотичния колорит на бляскавото събитие ще допринесат значително участниците от Молдова, Еквадор, Турция и Израел.

Съдиите за двата турнира ще са представители на 14 нации, разделени на два отделни съдийски панела, за световната купа и за международния турнир. Председател на международното жури ще бъде г-н Джани Каперини – Италия.

България ще бъде представена достойно от най-добрия си тандем, който е дългогодишен шампион по стандартни танци – Виолета Янева и Салваторе Тодаро. Двамата неотдавна се завърнаха от световното първенство в Колумбия, като заеха почетното шесто място. Надеждите на всички българи е световната купа да попадне именно в ръцете на Вили и Салво.

Сред специалните гости на международния турнир ще бъдат бивши президенти на федерациите по спортни танци, които през годините значително са помогнали за развитието на това изкуство.

За първи път в историята на турнира, в рамките на втория състезателен ден, ще се проведе и турнир "Rising Stars". Това е състезание за изгряващи звезди по латиноамерикански танци. В него участват двойки, влезли скоро в групата над деветнайсет години. Турнир от подобен ранг дава възможност на участниците за изява пред публика, съдии и заявка за техните сериозни амбиции за бъдещи успехи.