С оглед на обстоятелствата в региона, израелската армия е предислоцирала в северните райони на страната батареи за ПВО "Железен купол", а една установка с ракети Пейтриът е позиционирана в района на Западна Галилея, съобщи военното радио.

В сряда премиерът Бенямин Нетаняху свика за консултация 8-членния си кабинет по сигурността във връзка със сирийската криза. След заседанието той заяви, че няма причини за безпокойство, но потвърди готовността на военните да се справят с всякакво възможно развитие на обстановката. "След като направихме преценка на ситуацията стигнахме до извода, че няма необходимост да променяме всекидневния си ритъм на живот. Но сме готови за всеки възможен сценарий. Армията ни е готова да ни защити от всяка заплаха и да реагира със сила на всеки опит за нападение срещу израелското население", гласи съобщение от кабинета на премиера.

Във вторник Нетаняху се закани, че Израел ще накаже всеки опит от страна на Сирия или нейните съюзници да бъде нанесен удар срещу Израел в отговор на евентуална военна операция на САЩ.

В Кнесета имаше извънредно заседание на специалната комисия за готовност на населението в случай на атака. Нейният шеф Ели Ишай, който е от ултра ортодоксалната партия Шас, обвини правителството за закриването на фабриките за противогази и за това, че кабинетът не бил отделил достатъчно средства за поръчването на нови количества. По неговите думи 40% от израелците в момента трябва да се сдобият с нов противогаз.