Сделката за пенсионен фонд "Доверие" вече е сключена. 98.5% са преминали в ръцете на Юнайтед Кепитъл. В компанията няма българско участие. Основните акционери са LJ Capital и Asia Trading на руския банкер Сергей Мастюгин. С много малък дял участва и "Риджънт кепитъл".Според БНР ръководството на пенсионния фонд, начело с председателя на УС Даниела Петкова, е подало оставка. Недоволните твърдят, че сделката е извършена непрозрачно. Новите шефове обаче са категорични, че засега няма да приемат оставки, тъй като разчитат на приемственост във фирмената политика. Предстои в близките дни да бъдат подадени документи в Комисията за защита на конкуренцията, от която се очаква да одобри сделката.

 Финансирането на сделката, както се изисква от регулаторните органи в България и Великобритания, ще бъде осигурено от акционерите на United Capital PLC, съобщават от компанията. Но КФН все още не се е произнесъл по сделката.

United Capital PLC напълно осъзнава отговорността, която поема към българския народ и клиентите на Доверие, и се ангажира разумно и ефективно да управлява компанията в съответствие с принципите за социална отговорност и съгласно със законите на Република България и Европейския съюз, се посочва в съобщението United Capital PLC скоро ще представи своята дългосрочна стратегия за развитието на Доверие пред българските регулаторни органи, което ще осигури пълна прозрачност на сделката, гарантират от компанията. /Но, според българскте закони КФН има последната дума - б.р../

За да се осигури последователност на дейностите в Доверие, Даниела Петкова ще остане главен изпълнителен директор на компанията, уточняват от United Capital PLC.

За United Capital PLC.

Магомед Аликханов ще оглавява инвестициите на United Capital PLC в Доверие и ще ръководи интегрирането на специалистите от Lighthouse в настоящото управление на Доверие, уточняват от компанията. Lighthouse Capital е описана като водеща застрахователна група в Централна и Източна Европа. Водят се преговори и с няколко европейски и американски инвеститори, които ще бъдат обявени преди да се подаде молбата за оторизиране към българските регулаторни органи, се уточнява в съобщението.