САЩ отхвърлиха възможността за едностранни военни действия срещу Сирия и обмислят с партньорите си потенциални наказателни удари, които могат да продължат повече от един ден, съобщи високопоставен американски представител.

"Евентуално военно действие не би било едностранно. То ще включва международни партньори", съобщи високопоставен представител на американската администрация, пожелал да остане анонимен. Ако бъдат наредени удари срещу Сирия, те могат да продължат повече от един ден, съобщи официалният представител. "Вариантите не са ограничени само до един ден", допълни той.

Американските представители не коментират дали обмисляните военни действия ще включват не само използването на крилати ракети, но и навлизането на бомбардировачи в сирийското въздушно пространство. "Обмисляме всички варианти", посочи представителят.

Изявлението му потвърди, че администрацията на Обама и съюзниците на САЩ вървят към военни действия срещу Сирия заради предполагаемото използване на химическо оръжие. Представители на американския президент водят разговори с Турция, Йордания и други партньори във връзка с подготовката на планове при евентуални ответни действия от сирийския режим в случай на военни действия, ръководени от САЩ, заяви представителят.

САЩ проучват "каква би могла да е реакцията, последиците" от военни действия, допълни той. "Възможно е сирийското правителство да използва отново химически оръжия. Не мисля, че това трябва да се пренебрегва", каза още представителят. Но ако САЩ не предприемат военни действия срещу Дамаск, тогава ще бъде изпратен опасен сигнал към други режими със запаси от химически оръжия, включително Северна Корея, заяви официалният представител.

Съветниците на Обама продължават да работят по дефинирането на точните цели на потенциална военна намеса, съобщи втори представител на президентската администрация. Но целта на ударите вероятно ще бъде да накарат режима на президента Башар ал-Асад да се въздържа от ново използване на химическо оръжие и да намалят способността му да го направи, допълни той.