Към този момент не са постъпили конкретни искания за подкрепа или за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия. Когато бъде поискано съдействие от наша страна, тогава ще вземем решение.

Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин след днешното заседание на кабинета, предаде репортер на БГНЕС. Външният министър съобщи, че Съветът по сигурността към Министерски съвет в петък – 30 август ще обсъди обстановката в Сирия и възможните последици за страната ни от гледна точка на бежанския поток към България. "В тази връзка днес Министерски съвет гласува отпускането на 565 000 лева, които ще отидат за създаване на възможност за увеличаване на капацитета за временно настаняване на бежанци. На този етап данните не показват рязко нарастване на потока от бежанци, това са рутинни и превантивни мерки, не са свързани с пряка заплаха за България в това отношение", подчерта външният министър.

Страната ни очаква и резултатите от днешното заседание на НАТО в Брюксел, както и резултатите от мисията на ООН. В зависимост от резултатите от мисията, ние самите ще планираме следващите си стъпки и позиции. Трябва да има ясна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, коментира още министър Вигенин.

На 6 и 7 септември предстои заседание на Съвета на външните министри във Вилнюс, на това заседание ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери, Сирия също ще влезе в дневния ред на това заседание, обясни външният министър.