Министерският съвет определи Ваня Стефанова за заместник-председател на Държавната агенция "Национална сигурност".

Ваня Стефанова всъщност е един от наблюдаващите прокурори по делото на бюлетините намерени в Костинброд. Именно тя в началото на юни обяви броя на иззетите от печатницата бюлетини.

Ваня Стефанова е родена на 26 септември 1973 г. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". Дълги години е работила като следовател и прокурор. От 2008 г. е командирована в Софийска градска прокуратура като прокурор в Специализираното звено към ВКП за разследване на измами, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. От април 2010 г. е прокурор в СГП. Неколкократно е награждавана за високи професионални постижения.

БГНЕС припомня, че в деня за размисъл преди изборите на 12 май, прокуратурата разби печатница в Костинброд, в която първоначално се смяташе, че има 350 хиляди незаконни бюлетини. Впоследствие се оказа, че бюлетините са точно 475 417 и че са от всички 31 МИР-а в страната, както и такива, които са за гласуване в чужбина. От тези бюлетини годни да послужат по предназначение са 351 075 броя, негодни са 59 292 броя с лош печат, нечетливи, а 62 420 са скъсани, намачкани и зацапани и не могат да послужат при изборния процес, обясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов в края на юни.

Самата Ваня Стефанова обясни в началото на юни, че нарязаните и сгънатите бюлетини са 170 000. Около 40 хиляди от бюлетините са тези, които са предназначени за гласуване в чужбина. За доста райони обаче количеството е доста повече в процентно изражение. Районите са Благоевград, Кърджали, има за Варна и за Бургас повече, включително и за гласуване извън страната, съобщи тя тогава.

Според договора за обществената поръчка печатницата "Мултипринт" е била охранявана от Съдебна охрана до 9 май. Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата.

В печатницата "Мултипринт" откритите бюлетини са били годни, неохраняеми и готови за експедиция, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов дни след откриването на бюлетините. Под някои от бюлетините пише Благоевград, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Шумен, външно министерство, Варна. Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак предвиден за всеки един МИР. Общо взето тези данни за нас бяха смущаващи и бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес, подчерта Сарафов.

Държавното обвинение продължава да води разследването за две извършени престъпления - в изборния процес и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството.