Британски учени доказаха, че дългото време, прекарано пред телевизора, се отразява на психическото здраве на децата, пише "Гардиън".

Британското министерство на здравеопазването е започнало инициатива за проучване на ефектите на телевизията върху здравето на малките членове на обществото. Резултатите показват, че децата, които прекарват по няколко часа на ден пред телевизора са много по нестабилни психически, отколкото връстниците им, които се забавляват и играят на открито.

Учените сравнили различни показатели с физическото и психическото състояние на участниците. Те стигнали до извода, че липсата на движение, поради гледане на телевизия, причинява нездравословен начин на живот в много ранна детска възраст. В следващия етап на изследването се включили деца с наднормено тегло.

Статистиката на Острова показва, че броят на децата на 11 години, които прекарват пред екрана повече от два часа дневно са 62%. Сред 13 годишните цифрата нараства на 71%, а сред 15-годишните е 68%. Анализът на данните показва, че половината от децата, които прекарват лятната си ваканция пред телевизора, са с ниско самочувствие. За разлика от тях децата, които играят компютърни игри или гледат телевизия най-много по час дневно са три пъти по-проспериращи от тези, които седят пред екраните повече от четири часа. Също така тези, които всяка вечер вечерят със семейството си са по-щастливи и по-уверени.